Herdenking 170 jaar boeroes in Suriname

 

 

De herdenkingsdag van 170 jaar boerenkolonisatie was een hele leuke zonovergoten dag, met een verkoelend buitje in de voormiddag.

We hebben ongeveer 200 boeroes en belangstellenden mogen ontvangen die onder de bomen, genietend van de schaduw, onder het genot van een hapje en een drankje, het tot een gezellige dag gemaakt hebben.
De openingsceremonie bestond uit  het hijsen van de vlag, door de padvinderij van Groningen, begeleidt door het gezamenlijk zingen van ons volkslied, gevolgd door een optreden van de padvinder drumband. Daarna hebben we de kanslegging gehad, eerst, namens de president, door de districtscommissaris (dc) van Saramacca vergezeld door de voorzitter van de Stichting Sranan Boeroe (SSB). Een tweede krans werd gelegd, namens de SSB door Lisah Veldhuizen, de jongste generatie nakomelingen, samen met de dc. Lisah trad daarmee in de voetsporen van haar vader, Aard, die in 1970 een krans legde.
Na de gebruikelijke speeches werd de eerste steen gelegd door de weduwe van Andre Loor, Judith Loor, voor de restauratie van de drinkwaterput op het plein in Groningen.

Een geschenk van Groningen Nederland, in de vorm van een bord waarop de herkomst van de naam Groningen verklaard wordt, werd door Beno Hofman aan de dc overhandigd.

Hierna, net voordat de receptie aanving, was er een vliegshow aangeboden door ERK-farms en Skyfarmers. Het is een genot geweest om dat, met kleurstof, te hebben mogen aanschouwen.

Na de receptie was het een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Het boeroedrankje van weleer "Swiet Johnny" (Cola stroop, anijs met een scheut Palm (de 90% rum)) werd in een shotglaasje geschonken wat menigeen voor hervulling deed aantreden.

Nodeloos te vermelden dat de Parbo bier tap ruim voor de afsluting leeg was. Er was ook een kleine tentoonstelling waar oude fotos,  een oude melkwagen, oude melkbussen, tinkokos (stelten), kokolampus (olielampen) klompen, een badtobbe, oude schommelstoel en authentieke 19e eeuwse klederdracht te zien waren.

Op de facebook pagina van de SSB is een fotorapportage van de dag gedeeld (door het bestuurs informatie centrum van Saramacca).

We kijken terug op een geslaagde dag en bedanken ook langs deze weg iedreen die aanwezig was en/of een bijdrage geleverd heeft.

 

Enige indrukken

De herdenkingsdag werd geopend door een openingsceremonie door de padvinderij. Hier het moment van het hijsen van de vlag onder het zingen van het volkslied

De kranslegging is een jaarlijks terugkerend ritueel. Dit jaar is de krans gelegd door de jongste generatie boeroes in de persoon van Lisah Veldhuizen

 

Voordracht van het gedicht van Tine van Ravenswaaij door Meritha Vas, Brigitte Gummels en Bilko Zeewijk op percussie

Het gedicht werd aangeboden aan de districts commissaris Laksmienarain Doebay,  als afgevaardigde van de president en de directeur cultuur de heer Stanley Sidoel

 

De padvinders(ters) brachten twee liederen ten gehore

Eerste steenlegging retauratie waterput door mevr Judith Loor Lie.

De put bevatte het enige drinkveilige water in Groningen.

Authentieke 19e eeuwse Gelderse klederdracht. De meeste boeroes kwamen uit Gelderland (de Veluwe en de Betuwe)

Onthulling geschenk gemeente Groningen Nederland door Beno Hofman

De verrassing van de dag, ERK Farms en Skyfarmers trakteerden op een vliegshow.

Met de witte wolken meegerekend drie kleuren van onze Surinaamse vlag

En de vliegshow trok natuurlijk heel veel bekijks

Iedereen wilde de beste plek om het van zo dichtbij mogelijk te kunnen zien

Wachten op de volgende passage